DUO Kraggerud-Richter

Concert

Dijous, 26 de juliol de 2018
20:00 h – Teatre Auditori de L’Hospitalet de l’Infant

Comparteix:

Biografia

Henning Kraggerud, Noruega

El violinista noruec Henning Kraggerud és Director Artístic de l’Artic Philharmonic Chamber Orchestra, amb una permanència que s’estén fins al 2020.

L’extraordinari abast de Henning com a artista és el resultat de la seva versatilitat i passió per la música, així com de la qualitat genuïna de la seva interpretació i la bellesa de les seves interpretacions. Els seus escrits pedagògics i educatius brinden idees fascinants sobre el seu enfocament multifacètic de la creació de música, mentre que les seves composicions, arranjaments i improvisacions – sovint porta les seves pròpies obres a la sada de concerts- recorden l’esperit dels Mestres antics com Fritz Kreisler i Eugène Ysaÿe.

Henning és convidat un cop i un altre a unir-se a moltes de les orquestres més importants del món, recentment la Simfònica de Toronto, la Simfònica de Vancouver, la Simfònica de Baltimore i les Orquestres de Cambra de Los Ángeles, així com la Simfonia Nacional Danesa, l’Orquestra Tonkünstler de Viena i la Filharmònica de Brussel·les.

Henning és un compositor prolífic les obres del qual són interpretades per molts músics i orquestres prominents de tot el món. El seu treball a major escala fins a la data es titula Equinox: 24 Postludes in All Keys for Violin and String Orchestra. Encarregat, estrenat i gravat per l’Arctic Philharmonic Chamber Orchestra amb Henning com a solista, el treball va ser compost com a contrapart musical d’una història escrita especialment pel mundialment famós autor Jostein Gaarder, i ha estat aclamat com “una composició fascinant a la qual retornar una vegada i una altra”(MusicWebInternational).

La producció de Henning com a compositor també inclou Preghiera, encarregada i interpretada pel quartet Brodsky el 2012, i The Last Leaf, primera actuació de la qual va ser al 2014 per la Britten Sinfonia, així com cadenzas per a dos dels concerts per a violoncel de Haydn encarregats per Clemens Hagen el 2015 i Victimae paschali per a cor i orquestra encarregat pel Festival de Música de Cambra de Trondheim. En 2017, l’Orquestra de Cambra de Ostrobothnian va encarregar i va interpretar Topelius Variations per a orquestra de cordes, que Henning torna a tocar a la temporada 17/18 en una extensa gira nacional amb l’Australian Chamber Orchestra.

Altres moments destacats de la temporada actual inclouen visites a la Portuguese Symphony, Tasmanian Symphony i Macao orquestres per interpretar / dirigir projectes, i participar en concerts amb la Royal Liverpool Philharmonic, Welsh National Opera Orchestra, Hallé i BBC Scottish Symphony Orchestras.

Amb el seu esperit de descobriment sempre present, Henning va ser l’encarregat de l’estrena del Johan Halvorsen Violin Concerto del Segle XXI acompanyat de la Norwegian Chamber Orchestra al Risør Chamber Music Festival al 2016. Originalment estrenat el 1909, el concert va ser donat per perdut fins al seu redescobriment més de 100 anys després. Henning va passar a tocar amb les orquestres de la Filharmònica d’Oslo i Bergen, i el 2017 va realitzar el llançament d’un enregistrament sota el segell Naxos amb l’Orquestra Simfònica de Malmö i Bjarte Egeset, liderant la BBC Radio 3 ‘s Record Review que va comentar “És difícil imaginar tan apassionats defensors d’aquesta bella peça dorment “.

Regularment, Henning interpreta tant amb violí com amb viola en els principals festivals i sales; recents col·laboracions han tingut lloc al Wigmore Hall, king ‘s Place, Bruges Concertgebouw i Berlin Konzerthaus, amb artistes com Steven Isserlis, Joshua Bell, Lawrence Power, Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Imogen Cooper, Adrian Brendel, Christian Poltéra i Jeremy Menuhin. La temporada passada Henning va participar en el Budapest ‘s Kamara.hu Festival, Incontri in Terra di Siena Festival i el West Cork Chamber Music Festival. En la temporada 17/18, torna al Wigmore Hall amb Natalie Clein i Christian Ihle Hadland, toca amb la Nash Ensemble a Bern i dóna un recital amb Kathryn Stott a Musis Arnhem.

El 2015, Henning va esdevenir Catedràtic Internacional de Violí a la Royal Northern College of Music a Manchester, i el 2017 va ser anunciat com a recipient d’una beca. Apassionat per l’educació musical, Henning és professor al Barratt Due music conservatoire a Oslo, i el 2018 és membre del jurat en el concurs Menuhin a Ginebra, on també realitza el concert d’obertura amb l’Orchestre de la Suisse Romande.

La discografia eclèctica d’Henning inclou molts enregistraments sota el segell Naxos, les més recents són els Concerts de Mozart Nos. 3, 4 i 5, incloses les pròpies cadenzas de Henning, amb l’Orquestra de Cambra de Noruega, El CD va ser guardonat amb un ECHO Klassik Award i escollit com a àlbum de la setmana de Classic FM, CD de la setmana de NDR Kultur, Editor ‘s choice a la revista Classical Music, recomanat a The Strad, i presentat a la BBC Radio 3′ s Record Review on va ser aclamat com “Tan viu i amb una articulació tan atractiva “. El 2013, també sota Naxos, Henning va llançar les tres sonates de Grieg, arranjades per a violí i orquestra de cambra per Henning i Bernt Simen Lund.

Sota el segell Simax, el llançament més recent d’Henning és una col·laboració amb l’Orquestra Filharmònica de l’Àrtic i el mundialment famós autor Erik Fosnes Hansen. Titulat Between the Seasons, el disc presenta The Four Seasons de Vivaldi intercalat amb les pròpies composicions de Henning. També per Simax, Henning ha gravat les sonates solistes completes de Ysaÿe, en un disc que va guanyar el prestigiós premi Spellemann CD. Sota el segell ACT, va llançar un disc titulat Last Spring que va explorar improvisacions sobre la música folklòrica noruega amb la pianista de jazz Bugge Wesseltoft. Henning també va aparèixer en un important documental de televisió i cinema sobre el virtuós violinista i compositor noruec del segle XIX, Ole Bull, i va rebre el Ole Bull Prize en 2007.

Nascut a Oslo el 1973, Henning va estudiar amb Camilla Wicks i Emanuel Hurwitz. Va rebre el prestigiós Grieg Prize i en 2007 va ser guardonat amb el Sibelius Prize per les seves interpretacions i l’enregistrament de la música de Sibelius al voltant del món.

Henning Kraggerud toca un Guarneri del Gesù 1744, proporcionat per Dextra Musica AS. Aquesta empresa és fundada per Sparebankstiftelsen DNB.

Petter Richter, Noruega

“Amb una tècnica enlluernadora, sensibilitat, intel·ligència, profunditat i una comprensió profunda d’alguns dels repertoris més desafiadors per al seu instrument, Petter Richter ens va deixar la impressió d’una estrella internacional per venir”.
Le Provencal

Petter Richter va començar els seus estudis musicals amb el violoncel a l’edat de 7 anys. Va començar a estudiar la guitarra als 13 anys, al principi amb diversos mestres locals, i més tard amb Erik Stenstadvold a l’Acadèmia de Música Estatal de Noruega a Oslo.

També va estudiar amb Franz Halasz a Augsburg, Alemanya i amb Pablo Márquez a Estrasburg, França. Ha participat en moltes classes magistrals amb artistes com David Starobin, els germans Assad, Roland Dyens, Oscar Ghiglia, Leo Brouwer, John Williams i Nigel North.

Després de guanyar diverses competicions nacionals i internacionals de guitarra, ha tocat en concerts en la majoria dels països europeus i a Àsia. Ha tocat música de cambra amb músics com el flautista Jaques Zoon, els cantants Petter Udland Johansen i Arianna Savall, però ha treballat més extensament amb el violinista Henning Kraggerud.

Ha encarregat i realitzat obres d’un gran nombre de compositors, entre ells Dagfinn Rosnes, Maja Solveig Ratkje, Kristin Andersen i Rob Waring. També toca la tiorba i la guitarra barroca en diversos conjunts a Europa central i Noruega.

Premis i èxits

“Predic que Petter Richter té una gran carrera davant d’ell”
Yvon Demillac

Entre molts dels èxits de Petter:

  • Guanyador del primer premi de la competència de guitarra de 1997 a Skjeberg, Noruega. (El guanyador més jove en la història del concurs).
  • Guanyador del primer premi de la competició internacional de guitarra de 2001 a Rennes, França. “Predic que Petter Richter té una gran carrera davant d’ell” (el capatàs del jurat Yvon Demillac).
  • 3r premi en el 1. Concurs internacional “Augustin Barris” a Lambesc, França (2002).
  • 2n premi en la 3. competència internacional de guitarra “dels Realejos” a Tenerife, Espanya (2003).

Petter va ser el primer guitarrista a rebre el “Programa de Beques RWE-DEA en Música”.